Китай започна изпитания на соларна магистрала в провинцията Джина в източен Китай.

Слънчевите панели са поставени под слой прозрачен бетон. Те генерират достатъчно енергия за захранване на осветлението на магистралата плюс електричество за около 800 жилища.

Пътят е с дължина 1080 метра и по него минават по приблизително 45 000 превозни средства на ден. Соларната магистрала е построена от Qilu Transportation Development Group Co. Освен соларни панели, „интелигентната магистрала” разполага и със сензори за картиране и електрически зарядни станции.

Китайското правителство предвижда увеличаване на използването на автономни превозни средства. Очакванията са, че към 2030 г. 10% от автомобилите ще бъдат изцяло безпилотни. Точно това е и далечната цел на проекта на Qilu Transportation – компанията вярва, че може да осигури по-добри данни за трафика в реално време, прецизно картографиране и зареждане на електрическите автомобили по време на пътуване.

“Магистралите, които използваме, позволяват на превозните средства само да минават по тях, и ние разглеждаме това като продукт от първо поколение“, заяви генералният мениджър на компанията Джоу Йонг. “Вече работим върху магистрали 2.0 и 3.0“.

Строителството на новата магистрала е в синхрон от правителствената инициатива Made in China 2025, която има за цел да развие производствената индустрия в страната, особено превозните средства от ново поколение, информационните технологии и роботиката.

 

Източник: greentech.bg