С настъпването на пролетта поляните се покриват с глухарчета. Най-упоритият „плевел“ осигурява един от най-ранните източници на храна за пчелите след края на зимата. Те изпъстрят пролетните пейзажи с цвят и свежест – и вдъхновение. Използвани за направата на храна и вино, глухарчета могат да бъдат и естествен източник на каучук. Докато каучуковото дърво е „традиционното“ растение, използвано за производство на каучук, корените на специфичен вид руско глухарче съдържат също много естествен латекс, използван за ….производството на гуми. Сега Continental Tire се надява да извлече полза от скритата способност на руското глухарче да произвежда по-устойчиви гуми!

meadow-43467_960_720

Глухарче можеше да се окаже по-добрата алтернатива за произвоство на каучук поради няколко основни причини. Жълтото многогодишно растение традиционно обитава бедна почва, което му позволява да се отглежда без нужда от жертване на обработваеме земя, предназначена за хранителните култури. Неговата издръжливост на студен климат позволява на растението да се отглежда на много места. Освен това по-краткото разстояние от областта на отглеждане на глухарчетата до фабрика ще намали въглеродния отпечатък на производството. На всичкото отгоре глухарчето може да се бере само година след засаждането, докато каучукови дървета изискват седем години растеж, преди да започнат да произвеждат латекс.

Continental Tire си е поставила за цел да разработи и задейства своя проект за авто-гуми от каучук от глухарче в рамките на следващите пет до десет години. В момента компанията тества дизайн на гумата, за да произведе висококачествен продукт, който намалява вибрациите на превозното средство. Ако Continental Tire успее да достигне до етап на масово производство на гуми от глухарчета, това може да окаже значително положително въздействие върху околната среда, кгоато става дума за каучуковата промишленост.

Източник: greentech.bg