В навечерието на Световния ден на водата (22 март) екологичните организации "Грийнпийс" и "За Земята" започват кампания срещу замърсяването с пластмаси във водните басейни в страната, с мото на инициативата "Морето не е за една ваканция".

Кампанията е част от световна акция за намаляване на пластмасата в океаните, подета от международните организации "Грийнпийс","Приятели на Земята" и "Европейска мрежа за нулеви отпадъци".

Целта на кампанията е да се насочи общественото внимание към значимостта на питейната вода и опазване и защита на водните ресурси, към по-отговорно отношение към отпадъците, което може да доведе до подобряване състоянието на водните басейни и качеството на живот на водните обитатели.

Проблемът "Пластмасов смог"

Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса - т.нар. пластмасов смог, подчертават активистите. И напомнят, че пластмасовите частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.
Почистването на замърсени плажове, речни дерета и язовири само временно намалява проблема. Трайно решение трябва да се търси в премахването на причините.
Най-големите "виновници" за пластмасовото замърсяване са чаши и бутилки, както и торбички, вилици, чинийки, опаковки и други еднократни изделия, които трябва да избягваме в ежедневието си.

Кампанията "Морето не е за една ваканция" е подкрепена и от Европейската мрежа за нулеви отпадъци (Zero Waste Europe) - движение за цялостно намаляване на отпадъците, в което членува и българската екоорганизация "За Земята".

Идеята за нулеви отпадъци доби голяма популярност, след като актьорът Джеръми Айрънс застана зад нея. Той обиколи света и засне документалния филм "Бунище Земя" (Trashed).
"Бих искал хората да лобират пред своите политици за приемането на закони, които да намаляват отпадъците и да регулират производството на опаковки, особено пластмасовите, които съдържат скрити токсини, и най-вече тези опаковки, които се използват за пакетиране на храна и бутилирана вода", казва холивудската звезда в интервю за английския всекидневник "Гардиън".

 Източник: dnevnik.bg